Ei enää hätää, sillä nyt nimittäin voi. Elokuun päivityksissä Microsoft teki tämän mahdolliseksi.
Raportille on mahdollista paiskata ”What If” -parametri, jonka avulla käyttäjä voi simuloida halutun parametrin vaikutusta lopputulemaan. Oheiseen kevyen ja nopeasti toteutettuun esimerkkiin (Power BI -sovellus) olen ottanut Susijengin voitokkaan valmistatumisottelun Turkkia vastaan. Suomi teki ottelussa 93 pistettä 66 prosentin heittotarkkuudella, kun vastustaja pääsi 88 pisteeseen.
Mutta miten olisi käynyt, jos kaikki suomalaiset olisivatkin heittäneet 62 prosentin tarkkuudella? Jokainen voi käydä itse kokeilemassa asiaa oheisen linkin takaa. Tämän blogin kannalta oleellista ei ole susijengin menestys, vaikka se kirjoittajalle tosi tärkeää onkin, vaan se että nyt on kohtuullisen näppärää simuloida haluttujen parametrien vaikutusta lopputulokseen raportilla.
Pari tärkeätä huomiota kuitenkin: Parametriä voi soveltaa ainoastaan mittareihin (measures) eikä sarakkeisiin (column). Kirjoittaja erehtyi hakkaamaan hetken aikaa päätänsä tässä suhteessa seinään, joten tämän blogin lukijoilla ei ole lupaa tehdä niin. Kaava on tässä tapauksessa hiukan monimutkainen, kun tulin mallintaneeksi siihen vapaaheitot, kahden pisteen heitot sekä kolmen pisteen heitot omina komponentteina. Pedagogisessa mielessä yksinkertaisempi kaava olisi varmaankin ollut parempi, mutta todellisuudessa kaavat lienevät vieläkin monimutkaisempia.
Yksityiskohtaiset ohjeet löytyvät oheisen linkin takaa. https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-desktop-august-2017-feature-summary/#whatIf
Kesän mittaan on tullut paljon muitakin uudistuksi Power BI:hen, mutta kirjoittajalle tämä ominaisuus nousee korkeimmalle korokkeelle kuin Mo Farah kymppitonnilla..
Markku Löfgren
Markku on pitkän linjan BI-osaaja ja hänellä löytyy yli 18 vuoden kokemus erilaisista BI-välineistä. Viime aikoina Markku on keskittynyt ratkaisemaan asiakkaiden BI-haasteita nimenomaan Microsoftin BI-tarjonnalla.